• Egyenesen Durban-ből (a sötétben, szörf helyett)

  Az elmúlt egy évben az afrikai tánczenei elemek amúgy is mindenütt ott lappangó struktúrái több esetben is nagy köteggé összeállva, önálló vagy válogatott formában ellepték a zenével kifejezetten vagy valamelyest törődő rétegeket. Az Awesome Tapes From Africa hagyományőrzésén túl a két kiugróbb, eszembe jutó példa a Principe Discos, illetve a GQOM OH!. Előbbi a hajdani Portugál-Afrika zenéit (kizomba, kuduro, zouk stb.) ötvözi a favella-techno minden harsányságával és afro-latin ütemével. Erről talán egy másik cikkben, viszont az utóbbi, friss durban-i house színeteret pár mondatban megismertetném.

  Dél-Afrika "zulubb" területén, egészen pontosan Durban városában A GQOM OH! house-tánczene kollektíva egy újabb sajátos "szombat esti" történetet ad elő. Első felütésre, mint azok a fotósorozatok afrikai fiatalkról bulizás közben. Levetkőzhetetlenül az európai szem megdöbbenésére előre beállított kalimpálás a semmibe. Persze második felütésre eszünkbe jut, hogy azokkal a fotókkal ellentétben ezek a zenék első sorban belső használatra készülnek. Lehengerlő, de organikus földdöngölés, rideg, UK grime-ot "idéző" ütősök, amik az első pár percben kidíszítik, később metronómként szinten tartják a dalokat. Nagyjából a brit underground tánczenei vonulatok elődeiből táplálkozó utódként kell elképzelni. És akkor erre jön még rá a helyi sajátosságok különböző variációja: egymondatos vokálok, csatakiáltásra emlékeztető kórusok (amik még inkább hozzátesznek a mixtape-ek body music mivoltához), csörgők-pergők és más egyéb.

   

  Tehát a sokadik hallgatás után a nihil hipnózissá válik. Emllett meg kell említeni, hogy úgymond első szárnypróbálgatásnak ezek a számok nagyon erősek. Hiba nélküli asszimetria, jól összeszedett koncepció és eszközhasználat. Egyfajta konvergens stílus-kifejlődés az angol underground-dal párhuzamot vonva. Ugyanis a GQOM OH!-os srácok saját bevallásuk szerint nem igazán hallgattak grime-ot vagy uk bass-t, cserébe az angol DJ-k megőrülnek ezekért a szettjeikbe amúgy kiválóan illeszkedő zenékért. 

  Viszont függetlenül attól, hogy ez egy készen lévő, különleges zene, vagy attól hogy érdekes komplementere a Szigetek színkavalkádjának, inkább nagyobb és nagyobb elvárást támasztanék a jövő felé. Például vajon mennyire érzik majd magukénak a tánctéren vagy a tánctér elől magába forduló, de ütemtartó albumok megalkotását. Vagy vajon lehet-e a stílus palettáját szélesíteni például a juke irányába, vagy annak mintáján egy saját úton megindulni. 

   


  Gyöngyök, göröngyök - Az én 2017-em - 25 dal

  Atomokra szedve - Swans koncertbeszámoló

  Álomszerű éjszaka: egy tökéletes house klub és a natúr tört ütem

  A teljesség igénye

  OFF Beszámoló #DAY ONE

  OFF Beszámoló #DAY THREE

  Gyöngyök, göröngyök - Az én 2017-em - 25 lemez

   2016   album   lista   off   elektronika   2017   festival   rock   zene   katowice   techno   house   a38   világzene   pop   fesztivál   albumlista   metal   koncert   indie 

  2018. május
  2018. április
  2017. december
  2017. augusztus
  2017. július