• Egyenesen Durban-ből (a sötétben, szörf helyett)

  Az elmúlt egy évben az afrikai tánczenei elemek amúgy is mindenütt ott lappangó struktúrái több esetben is nagy köteggé összeállva, önálló vagy válogatott formában ellepték a zenével kifejezetten vagy valamelyest törődő rétegeket. Az Awesome Tapes From Africa hagyományőrzésén túl a két kiugróbb, eszembe jutó példa a Principe Discos, illetve a GQOM OH!. Előbbi a hajdani Portugál-Afrika zenéit (kizomba, kuduro, zouk stb.) ötvözi a favella-techno minden harsányságával és afro-latin ütemével. Erről talán egy másik cikkben, viszont az utóbbi, friss durban-i house színeteret pár mondatban megismertetném.

  Dél-Afrika "zulubb" területén, egészen pontosan Durban városában A GQOM OH! house-tánczene kollektíva egy újabb sajátos "szombat esti" történetet ad elő. Első felütésre, mint azok a fotósorozatok afrikai fiatalkról bulizás közben. Levetkőzhetetlenül az európai szem megdöbbenésére előre beállított kalimpálás a semmibe. Persze második felütésre eszünkbe jut, hogy azokkal a fotókkal ellentétben ezek a zenék első sorban belső használatra készülnek. Lehengerlő, de organikus földdöngölés, rideg, UK grime-ot "idéző" ütősök, amik az első pár percben kidíszítik, később metronómként szinten tartják a dalokat. Nagyjából a brit underground tánczenei vonulatok elődeiből táplálkozó utódként kell elképzelni. És akkor erre jön még rá a helyi sajátosságok különböző variációja: egymondatos vokálok, csatakiáltásra emlékeztető kórusok (amik még inkább hozzátesznek a mixtape-ek body music mivoltához), csörgők-pergők és más egyéb.

   

  Tehát a sokadik hallgatás után a nihil hipnózissá válik. Emllett meg kell említeni, hogy úgymond első szárnypróbálgatásnak ezek a számok nagyon erősek. Hiba nélküli asszimetria, jól összeszedett koncepció és eszközhasználat. Egyfajta konvergens stílus-kifejlődés az angol underground-dal párhuzamot vonva. Ugyanis a GQOM OH!-os srácok saját bevallásuk szerint nem igazán hallgattak grime-ot vagy uk bass-t, cserébe az angol DJ-k megőrülnek ezekért a szettjeikbe amúgy kiválóan illeszkedő zenékért. 

  Viszont függetlenül attól, hogy ez egy készen lévő, különleges zene, vagy attól hogy érdekes komplementere a Szigetek színkavalkádjának, inkább nagyobb és nagyobb elvárást támasztanék a jövő felé. Például vajon mennyire érzik majd magukénak a tánctéren vagy a tánctér elől magába forduló, de ütemtartó albumok megalkotását. Vagy vajon lehet-e a stílus palettáját szélesíteni például a juke irányába, vagy annak mintáján egy saját úton megindulni. 

   


  Gyöngyök, göröngyök - Az én 2017-em - 25 dal

  Viszonylag lassú lángon

  Persona és Árnyék, kéz a kézben

  Gyöngyök, göröngyök - Az én 2017-em - 25 lemez

  2015 1. rész

  Rostam x Leithauser

  A búcsú rítusa - 2016 eddig

   2016   album   lista   off   elektronika   2017   festival   rock   zene   katowice   techno   house   a38   világzene   pop   fesztivál   albumlista   metal   koncert   indie 

  2018. május
  2018. április
  2017. december