• zajkatalóg#10 - Jan Johansson: Jazz på Svenska (1964)

  minél többet tanulmányozom a jazz világát, annál jobban érzem, hogy érdemes északra menni. van ott valami hűvösség a levegőben, persze félretéve a fizikai valóságot és inkább a metafizikai tartományba átlépve. egyszerűség és alázat. persze most nem az általam utált és hipergagyeráknak tartott Jan Garbarekről beszélek, hanem az olyan kevésbé ismert kincsesládákról, mint Jan Johansson lemeze.

  Jan Söderhamn városában született 1931-ben és rendkívül rövid életet élt, csupoán 37 évet. ezalatt viszont összehozott majd egy tucat lemezt, egyik kiválóbb a másiknál. és övé a Svédországban legnagyobb példányszámban eladott jazzlemez, jelenlegi alanyunk: Jazz svédül.

  a történet rendkívül egyszerű: egy zongorista és egy bőgős svéd népdalokat játszanak, jazzre hangszerelve és átírva. légies és könnyed dalok ezek, ugyanakkor az északi félév sötétség megmutatja magát néha. félórás játékidejével egyáltalán nem megterhelő. egyébként ez a lemez egy sorozatnak a része volt annak idején, amibe mi is beletartoztunk, azaz volt Jazz på Ungerska. Johansson zongorán kívül amúgy még játszott orgonán és gitáron is., nyert Grammy-t és ő írta a Harisnyás Pippi tv-változatának főcímdalát is. 1968 novemberében autóbaleset következtében hunyt el Jönköping felé, koncertjére menet.

  tanulság: a borítón az áll, szerencsés utat. ennél többet nem kívánhat az ember.


  Gyöngyök, göröngyök - Az én 2017-em - 25 dal

  zajkatalóg#10 - Jan Johansson: Jazz på Svenska (1964)

  sZ#v€gɿoɯLá$ - Bon Iver: 22, A Million

  OFF Beszámoló #DAY FOUR

  2015 2. rész

  zajkatalóg #9 - Arto Lindsay: Noon Chill (1997)

  Végtelen szőkeség - Frank Ocean új lemezei

   2016   album   lista   off   elektronika   2017   festival   rock   zene   katowice   techno   house   a38   világzene   pop   fesztivál   albumlista   metal   koncert   indie 

  2018. május
  2018. április
  2017. december