• zajkatalóg#11 - Atahualpa Yupanqui: Don Ata (1992)

  ugorjunk Skandimáviából délre, Dél-Amerika második legnagyobb országába: Argentinába. ahogy a hatvanas években mindenhol, itt is új tendenciák kezdődtek el és mentek végbe. a nueva canción jelentése új dal, újsága viszont zeneileg ellentétes: a régi latin-amerikai tradíciókat hozta újra előtérbe, ami valóban újdonság volt, az a szövegek politikai-szociális fennhangjai. a hidegháborúból ugyan ezek az országok nagyrészt kimaradtak - vagyis inkább nem játszottak főszerepet benne - de a politikai radikalizmus az ötvenes években itt is működött, elég csak Spanyolországban Francóra vagy Chilében Pinochet rezsimjeire gondolni. a stílus Chilében ütötte fel a fejét először (haha, képzavar - ülj le peti egyes) és innen terjedt szét egész Dél-Amerika szerte. később ebből nőtt ki itt is a hippimozgalom és a spanyol-rock, amiről majd én is odágat fogok zengeni, ha eljutunk oda.

  a stílusban kulminálódnak az Andes környéki népi motívumok, a spanyol és kubai népzene, emellett a baloldali kommunista-szocialista eszmék. az ötvenes évek derekán Violeta Parra és Atahualpa Yupanqui kezdték el keverni dalaikban ezeket a hatásokat. bár akkoriban a szegénység egyre csökkent, egy puha diktatúra jellegű vezetés volt az országban, ami nem mutatott hajlandóságot az egyre gyorsuló elvárásoknak megfelelően a szociális progresszióra. Argentínában a kezdetet pontos dátumhoz lehet kötni: 1963 február 11-én Mendozában találkozott 14 művész (költők és dalnokok) és kiadták az új dalok manifesztumát. az ebben leírtakban egy olyan stílust akartak teremteni ami tangó dominanciáját csökkenti és helyébe új ötletekre nyitott és befogadó gondolkodású szerzemények lépnek.

  Atahualpa Yupanqui (kecsua nyelven azt jelenti: az ember, aki messzi fölről érkezett, hogy mondjom valamit) 1908-ban született, Héctor Roberto Chavero Aramburu néven. Már korán csatlakozott a kommunista párthoz (csak az ötvenes években mondta vissza tagságát) és az uriburu elnök elleni felkelésben is részt vett. ezután néhány évig Uruguayban élt menekültként, majd 1934-ben visszatért Argentínába. Európába Edith Piaf hívta és Párizsban vette fel első albumát. Innentől Argentína nagy dalszerzőjeként aposztrofálták.

  a mostani lemez egy válogatás, talán nem a legjobbakból, viszont jól megmutatja, hogy a költészet és a zene kapcsolata ennél a stílusnál mennyire fontos. ez a protest-daloknál amúgy is minden országban, ahol létrejött erősen meghatározó a szövegek költőisége, elég itt Pete Seeger, Woody Guthrie, Bob Dylan vagy Simon and Garfunkel amerikai szerzőkre, Angliában Buffy-Saint Marie vagy John Lennon dalaira vagy Jaques Brel-re gondolni. mindannyian a szabadságot keresik és a társadalmi igazságtalanságtól menekülnek vagy szólítanak fel annak elítélésre és cselekvésre. Atahualpa Los Hermanos című dalában a diktatúra ellen emel szót. de van itt Pablo Nerudáról is dal, aki egyébként később a piszkos háború kezdetén hunyt el és a mai napig nem lehet tudni, vajon gyilkosság történt-e. ennek a piszkos háborúnak és a katonai junták felemelkedésének köszönhetően sok más művész is visszavonulásra lett kényszerítve: Atahualpa is. El is ment az orszából, vissza Európába, ahol Nimes-ben hunyt el 84 éves korában.

   

  tanulság: hangosan kell ordítani csendes szavakat, máshogy nem érti meg senki.

   


  Gyöngyök, göröngyök - Az én 2017-em - 25 dal

  2016: Pszichedélia és jövőpop

  Persona és Árnyék, kéz a kézben

  Északi romantika - Jenny Hval: Conceptual Romance

  Megkésett viharsziget

  Ideálisan fekete

  2014 2. rész

   2016   album   lista   off   elektronika   2017   festival   rock   zene   katowice   techno   house   a38   világzene   pop   fesztivál   albumlista   metal   koncert   indie 

  2018. május
  2018. április
  2017. december