• sZ#v€gɿoɯLá$ - Bon Iver: 22, A Million

  Justin Vernon átalakítja a fennálló képet zenekaráról és zenei világáról. részlegesen. és hatásosan.

  Bon Iver
  22, A Million
  Jagjaguwar
  2016

  az utolsó élményem a Bon Iverről a 2012-es lemez első száma. annak idején nem igazán villanyozott fel ez a lassú, kicsit nyafogós dalszerzés ami ott prezentálva volt. egyáltalán nem rossz, mondtam ezt magamban és ehhez képest egészen sokszor pörgött a lemezjátszón (mp3 a számítógépen). talán nem mélyedtem bele eléggé. most, amikor kijött az új album, nem is tértem vissza hozzá, egyszerűen beleugrottam az újba.

  két dalt már hallottam az amúgy sem túl hosszú számlistából és azokat igencsak tetszetősnek találtam. lassan növekedett bennem az elvárás és a várakozás is. ez most más. a dallista is elég impozáns. ugorgyunk neki.

  kezdjük a címekkel: tele van emojikkal, alulvonással, hashtaggal és főképpen számokkal. ad ez az albumnak valami egészen misztikus vonzatot, hogy mindennek mindenhol jelentősége és jelentése van. sőt ha az ember számolgat egy kicsit vagy ismerősebb a keresztény kultúrkörben, akkor még ezekre is számtalan utalást találhat. 33- krisztusi kor, 666 - az ördög száma, a hetedik dal három perces - 6x3=21, stb. 

  a dalok maguk is megérnek egy misét (haha peti ez geci jó volt, akaszd fel magad), telel vannak direkt rontott hanganyaggal, néha itt megy el az éneksáv, máskor a szám közepén rontják a fúvósszekció minőségét. az egészből egy fátyolos, homályos kép készül, ami elsőre úgy tűnhet, hogy egy szar demó de, hogy végre rátérjek a véleményemre, pont nem az, sőt talán ettől lesz zseniális.

  nem kezdem el a kriptikus szövegeket elemezni. egyrészt, nagyrészt én sem értem, elég nehéz kibogarászni a sorokból, hogy mihez kapcsolódnak, olyan a felépítésük, mint valami szövegsűrítmény, egy instant leves. a személyes utalások között pedig be van iktatva pár neologizmus is, új szavak amiket Justin alkotott, mint a fuckified - baszasított vagy az astuary - csillagtorkolat (a görög aster szóból - ezek persze csak körülbelüli fordítások). másrészt meg úgy gondolom, főleg a ködösített jelentéstartalom miatt, hogy ez a befogadó élménye és annak tekintetében dekódolható, hogy éppen ki és hol hallgatja. nem mintha ez amúgy nem játszana nagy szerepet másnál, jelen helyzetben viszont ezt tartom főként érvényesnek. valakinek be fog jönni ez a katyvasz, a kihívás, a felszólítás táncra, valaki meg szépen otthagyja, mert lószarnak érzi majd. én az előbbi csoportba tartozom, még nem végérvényesen (azért azt hozzáteszem, hogy már-már túltitkosított és misztifikált pár sor és azért én a számok egybeni jelentésétől sem vágom hanyatt magam), de látom benne a potenciált, hogy esetleg öt-tíz év múlva elővéve nagy dolgokat hordozhat magában ez a fél óra.

  a zenéről még egy kicsit: mint azt már mondtam, a minőséget és a kihallhatóságot sok helyen direkt rontják, ezek jelentésben és hangulatban is hozzátesznek a végeredményhez. a ____45_____ fúvosszekciója Philip Glass-t idézi, a 10 d E A T h b R E a s T ⚄ ⚄ alatti indusztriál dobsávok a Nince Inch Nails-t. van itt autotune-tól kezdve vocoderen át minden, felvonultatva az egész apparátus. kivételesen egyben van a hangzás. rengeteg (kb. 4-5, pop-rockzenéhez képest rengeteg) a sample, kevéssé ismert dalokból, pont odavágó részleteket használnak újra. ezt, hogy miért tartom fontosnak, arról majd pár mondattal lejjebb, mindenestre remekül működik. a sampling, így a 21. században már nem újdonság, viszont az efféle átgondolt használat - koncepció mentén átgondolt - ritka alkalom, egy teljesen újszerű művészi attitűd sejlik fel mögötte. ami nem más talán, mint valami poszt-modern lemezképződmény.

  igen, ezzel a kifejezéssel hadakozik ma az esztétikusok-kritikusok többsége. mindenre rá lehet sütni-égetni. én is szoktam rosszul használni dögivel. itt viszont érzem a szó igazságát és súlyát. és hogy megpróbáljam magam alátámasztani, itt egy kis idézet a prae.hu egyik Esterházy-kritikájából: "[…] nem […] képeznek organikus zárt epikai folyamatot […] Nyitottságuk a megalkotottság olyan mozzanataiból származik, mint a fordított zárójelezés, a szövegmontázs- technika, a jelölt vagy jelöletlen idézésmód, a bricolage és a patchwork összeillesztésformái, utalás, rájátszás, folyamatosan fenntartott ismétlődés, visszatérő szövegbetétek alkalmazása vagy a filológiai »szövegromlások« imitációja, nincs fő- és mellékcselekménye, nincs szüzséje, nincs központi témája, nincs a szöveg középpontjának tekinthető fő motívuma – nincs középpontja. Vagy másképpen: bármi bárhol lehet a középpontja."

  így vagyok most én is ezzel. adott ez a sok jel, ami fut valahova, jelent valamit, mégsem lehet körvonalazni. egy biztos: határozottan van és valamilyen. én idén kötelezőnek tartom a meghallgatását, számomra az év egyik csúcspontja.nem ígérem, hogy bárkinek bejön majd, főleg ha esetleg közelebbről is megismerik egymást de hatással van így, a félig-kerek egész, az emberre. és talán az érzelmi és gondolati síkoknak ez a vetülete az, ami igazán szétszedi az embert. vagy összerakja. lehet keresni. tíz év múlva újra meglátjuk.


  A hangulat egy modern bálvány, 2. rész - 2018 35 legjobb dala

  A hangulat egy modern bálvány, 2. rész - 2018 35 legjobb dala

  Szumma

  OFF Beszámoló #DAY TWO

  2013

  Gyöngyök, göröngyök - Az én 2017-em - 25 dal

  2016: Szív utcától az esőerdőig

   2016   album   lista   off   elektronika   2017   festival   rock   zene   katowice   techno   house   a38   metal   világzene   pop   fesztivál   albumlista   koncert   indie 

  2018. december
  2018. május
  2018. április