• A buli királyai - Mac DeMarco Budapesten

  július van és buliszezon. koncertek akadnak dögivel, mégis ezt vártam a legjobban. és de jól tettem.

  Mac Demarco
  2016. 07. 07.
  Akvárium
  2900

  egy vallomással kell kezdenem: (sok ilyen őszinteségi rohamom lesz még, szokjátok, avagy ne - nekem igazán tökmindegy) imádom Mac DeMarco-t és a zenéjét. mikor értesültem, hogy lesz koncert, rohantam egyből jegyet venni, nehogy elfogyjon. ez a kandai suhanc az életszeretetével és a bájos bumfordi bölcseletével, egyszerű és mégis egyenes viselkedésével , a vele való megismerkedésem óra levett a lábamról. van benne valami egészen különleges, talán pont az, amit a koncerten mutatott és utána. de nem szaladok ennyire előre.

  megérkezünk, jóval a koncert előtt, hogy a jó helyeket befoglaljuk, sok kedves barát, bizalmas hangulat, kicsit álmosan. a koncert eredetileg az A38-on lett volna megtartva, de látva az érdelődést, áttették egy nagyobb helyre: az Akváriumba. innen annyira nincsenek jó emlékeim, viszont az úriember jelenléte mindent eláraszt és felülír. iszunk pár sört, na nehogy ne emlékezzek erre az egészre, nem annyit. óvatosan, kedvesen. az eőzenekar nem érdekel, azóta sem hallgattam tőle egy dalt sem, csak a főember vonzott ide, tsztán is szeretném megtartani ezt az élményt.

  érezve a közeledését a kezdésnek, befurakszunk középre. hely az éppen, hogy van. mindenki várja őt, mint mókamestert. ráadásul már nem is ez az első alkalom, hogy itt jár. és akkor megjelenik az ipse. sima póló-farmer kombó, tökéletes erre az alkalomra. tudtam, nagyjából mindehol ugyanazt a setlistet játszák, nem is ért meglepetés. az utóbbi három albumról játszottak, kiemelt szerep mégis az Another one-é lett. szerettem azt, szeretem mindegyiket. egy jó kis The Way You'd Love Her és én már meg is vagyok véve. kilóra. atomokra. pedig nem csinálnak semmi különöset. korrekten eljátszották a számokat és közben ment a faszkodás. jammelgetnek kicsit egy Steely Dan feldolgozás alatt. láttam, sokaknak ez nem jött be nem érezték át, hogy ez a mi agyunk húzása. és ők ezt élvezik. pár vicces beszólás, hogy milyen jó Budapest és, hogy a Gellértben kaptak egy kellemes masszázst. a haverjaikat megszörföltetik, a közönség vevő rá. ilyenek.

  aztán a vége felé, egyszer csak mac is beugrik. össze-vissza ringatjuk, majd hátul felmászik a karzatra. az emberek odatorlódnak, nehogy baja essen. és a nagy ugrás. aztán kis seggmutogatás, gitárerőszak, szóval a szokásos dolgok, ami miatt egy DeMarco koncert hírhedt. a végén a Metallica-feldolgozás vagy húsz percesre duzzad. és elköszönnek.

  innentől csak az eufória marad, hogy őt is láthattam. majd a koncert után egy szűk órával jön egy hívás, hogy Mac hátul várja a fanokat. odasietünk páran, hogy még egy-két percre elkapjuk. egy jó negyedóra beszélgetésre még megvendégel minket: beszélünk filmekről, ajánlgatunk egymásnak, megfogdossuk egymást. nyugtázom, hogy ez az ember személyesen is ugyanaz a melankolikus partigép, akinek mindenhol látszik. és számomra ez az este legkellemesebb adaléka. hogy itt vannak a buli igazi királyai, mindig maxon pörög a buli és mégis életközeli. semmi nagy puffogás, csak zene és jó hangulat. szimultán egyszerűség.  


  Gyöngyök, göröngyök - Az én 2017-em - 25 dal

  Kabaré a minden - Foxygen: Hang

  Megkésett viharsziget

  Körötte csend - Jozef Van Wissem koncert

  Északi romantika - Jenny Hval: Conceptual Romance

  Végtelen szőkeség - Frank Ocean új lemezei

  sZ#v€gɿoɯLá$ - Bon Iver: 22, A Million

   2016   album   lista   off   elektronika   2017   festival   rock   zene   katowice   techno   house   a38   világzene   pop   fesztivál   albumlista   metal   koncert   indie 

  2018. május
  2018. április
  2017. december