• Körötte csend - Jozef Van Wissem koncert

  az A38-on Víg Mihály társaságában lépett fel Jarmusch egyik kedvenc alkotópartnere. Egészen korrekt volt.

  Jozef van Wissem
  2016. 10. 26.
  A38
  2900

  a csávó talán itthon egy kis bemutatásra szorul: láttátok az Only Lovers Left Alive-ot, Jim Jarmuschtól? na ő írt a zenéjét. és emellett még számos projektbe benne van, gyakorlatilag évente ad ki lemezt. lanton játszik az úriember, egy saját személyére preparált hangszeren, azt hiszem négy húrral több van rajta, mint a szokványos lanton. gey elég magának való ember: eredetileg holland de a huszas évei közepén kivándorolt az Ámerikába és ott gyakorlatilag elzárkózott a világtól, csak a lantművészetének élt. 

  az 'előzenekar' Víg Mihály volt. őt is többek között (Balaton, Trabant zenekarok - a nyolcvanas évek magyar undergroundja) a filmzenéiről ismerhetjük, több Tarr Béla filmnek is ő szerezte a zenéjét (Kárhozat, Sátántangó, Werckmeister harmóniák). és mivel a hajón voltunk, be is jelentette: egy Dunáról szóló összeállítással lép színpadra. volt itt Adytól kezdve Petőfin át minden: gyakorlatilag egy verskoncertet hallhattunk. külön kiemelném a Dunánál előadását. itt először csak szipogni kezdett a Víg Mihály, aztán valamikor a közepén abba kellett hagynia, annyira rázta a sírás. elég kényelmetlen volt ezt nézni, olyan tehetelen ilyenkor az ember, mondjuk nem is nagyon vagyok az ilyenhez hozzászokva, meg ahogy néztem senki se volt. jó ilyet látni. a teljes beleélést és elengedést. így könnyen - és, hát jobb szó híján beleerőszakolva - megalapozta a koncertet.

  ezután jött Wissem. zenéjében talán a minimalizmus jelenik meg legjobban, ezt összekombinálva a középkori hangszer hangzásával, egészen meditatív hangulatot áraszt a zenéje, mintha egy régebbi kor színei és színtelenségei jelennének meg a térben, lassan, először kellemetlenül, majd fokozatosan beleszokunk, a témák - avagy szekvenciák - folyamatos ismétlődésébe, kevés és igazából nem is biztos cifrázással (nem mindig adta neki ki, hogy változtasson a megszokott akkordmeneten). néha egy kicsit steel-lantozott is (ez azért kurva menő leírni - csinálni még jobb lehet), aztán szépen eltelt az idő. meglepően gyorsan még úgy is, hogy csak kicsivel több, mint egy órát játszott. a végén ez a tömeggyilkosnak kinéző, viszont feltehetőleg aranyszívű ember, csak felállt a két méterével, moslygott egyet, meghajolt és mutatott egy metáljelet a kezeivel. előtte/alatta/körötte csend. nem volt beszéd. és ez milyen szép volt így. mint, ahogy a Dunán folyik le a víz. avagy a dinnyehéj.


  Gyöngyök, göröngyök - Az én 2017-em - 25 dal

  2016: 2. rész - A legjobb dalok, EP-k, miegymás

  Visegrádi találkozó

  Istent találni

  A teljesség igénye 2: Tovább a sárga köves úton

  OFF Beszámoló #DAY TWO

  A buli királyai - Mac DeMarco Budapesten

   2016   album   lista   off   elektronika   2017   festival   rock   zene   katowice   techno   house   a38   világzene   pop   fesztivál   albumlista   metal   koncert   indie 

  2018. május
  2018. április
  2017. december