• Körötte csend - Jozef Van Wissem koncert

  az A38-on Víg Mihály társaságában lépett fel Jarmusch egyik kedvenc alkotópartnere. Egészen korrekt volt.

  Jozef van Wissem
  2016. 10. 26.
  A38
  2900

  a csávó talán itthon egy kis bemutatásra szorul: láttátok az Only Lovers Left Alive-ot, Jim Jarmuschtól? na ő írt a zenéjét. és emellett még számos projektbe benne van, gyakorlatilag évente ad ki lemezt. lanton játszik az úriember, egy saját személyére preparált hangszeren, azt hiszem négy húrral több van rajta, mint a szokványos lanton. gey elég magának való ember: eredetileg holland de a huszas évei közepén kivándorolt az Ámerikába és ott gyakorlatilag elzárkózott a világtól, csak a lantművészetének élt. 

  az 'előzenekar' Víg Mihály volt. őt is többek között (Balaton, Trabant zenekarok - a nyolcvanas évek magyar undergroundja) a filmzenéiről ismerhetjük, több Tarr Béla filmnek is ő szerezte a zenéjét (Kárhozat, Sátántangó, Werckmeister harmóniák). és mivel a hajón voltunk, be is jelentette: egy Dunáról szóló összeállítással lép színpadra. volt itt Adytól kezdve Petőfin át minden: gyakorlatilag egy verskoncertet hallhattunk. külön kiemelném a Dunánál előadását. itt először csak szipogni kezdett a Víg Mihály, aztán valamikor a közepén abba kellett hagynia, annyira rázta a sírás. elég kényelmetlen volt ezt nézni, olyan tehetelen ilyenkor az ember, mondjuk nem is nagyon vagyok az ilyenhez hozzászokva, meg ahogy néztem senki se volt. jó ilyet látni. a teljes beleélést és elengedést. így könnyen - és, hát jobb szó híján beleerőszakolva - megalapozta a koncertet.

  ezután jött Wissem. zenéjében talán a minimalizmus jelenik meg legjobban, ezt összekombinálva a középkori hangszer hangzásával, egészen meditatív hangulatot áraszt a zenéje, mintha egy régebbi kor színei és színtelenségei jelennének meg a térben, lassan, először kellemetlenül, majd fokozatosan beleszokunk, a témák - avagy szekvenciák - folyamatos ismétlődésébe, kevés és igazából nem is biztos cifrázással (nem mindig adta neki ki, hogy változtasson a megszokott akkordmeneten). néha egy kicsit steel-lantozott is (ez azért kurva menő leírni - csinálni még jobb lehet), aztán szépen eltelt az idő. meglepően gyorsan még úgy is, hogy csak kicsivel több, mint egy órát játszott. a végén ez a tömeggyilkosnak kinéző, viszont feltehetőleg aranyszívű ember, csak felállt a két méterével, moslygott egyet, meghajolt és mutatott egy metáljelet a kezeivel. előtte/alatta/körötte csend. nem volt beszéd. és ez milyen szép volt így. mint, ahogy a Dunán folyik le a víz. avagy a dinnyehéj.


  Gyöngyök, göröngyök - Az én 2017-em - 25 dal

  2016: 1. rész - A 25 legjobb lemez

  Ideálisan fekete

  Gyöngyök, göröngyök - Az én 2017-em - 25 dal

  2015 1. rész

  Kabaré a minden - Foxygen: Hang

  Ázsia lüktetése

   2016   album   lista   elektronika   2017   off   zene   techno   house   rock   a38   katowice   világzene   pop   festival   albumlista   metal   koncert   indie   új 

  2017. december
  2017. augusztus
  2017. július
  2017. június
  2017. április
  2017. február
  2017. január