• Ti hisztek a szerelemben? Nem? Helyes! - Frankie Cosmos az A38-on

  a New Yorkból szabadult indie dalszerző lány megdobogtatta a fáradt szíveket a hajón.

  Frankie Cosmos
  2016. 09. 18.
  A38
  1900

  Frankie Cosmos ma talán az egyik legcoolabb dolog, amit el lehet képzelni. annak ellenére, hogy híres családoból származik, ez egyáltalán nem érződik a produkció egészén. nincs tele pénzzel, nem erőszakos tolja magát bele az arcunkba, nem önbizalommal túlterhelt és nem görcsös. annyira magától értetődö az egész, hogy azt nehéz is túlmagyarázni: csak meg kell hallgatni a dalokat.

  másfél-kétperces balladácskák, ahogy Greta Klein szokta mondani (ő ugye az énekes dalszerzője a bandának), mintha pár másodperces reklámfilmeknek írna melódiákat. nincs bonyolult körítés, csak az igazság. és ugye a fiatalság szent témái: bizonytalanság, szerelem, csalódás (mert nincs szerelem), elmulasztott lehetőségek és véletlen sikerek. mint azt már a félév-összefoglalós cikkemben is megírtam, nekem ez az egyik kedvencem idénről, úgyhogy a koncert is kötelező program lett instant.

  a koncert a hajó kiállítótermében volt, ide kb. negyvenen-ötvenen fértünk el, teltház volt, családias hangulat. a jegyek már régen elfogytak, más barátaim le is maradtak. előzenekarnak a Sommersault Boy nevű magyar formáció érkezett volna, viszont mindenki szanaszét volt, ezért egy akusztikus bemelegítést kaptunk a zenekar egyik dalszerző-gitárosával, Sallai Lacival, aki egyébként a Galaxisok basszere és a Felső Tízezer vezetője is egyben. kellemes volt, ez sem túlcifrázott, főleg a vége felé hangzottak el jobb új számok a készülő (ha jól emlékszem) második nagylemezről. igazából meggyőzött, majd ha kijön kipróbálom azt is.

  aztán megérkezett Greta és egy sima farmerben és pulcsiban besuhant mellettünk a térbe. ha nem lennék járatosabb a vele készült videó-interjúkban, soha nem veszem észre, hogy ez ő. szép lassan felosontak a színpadra és a következő egy óra a maga nemében tökéletes volt. a dalok sokkal dinamikusabban szólaltak meg, mint a lemezen: a gitárhangzás erősebb és zengőbb volt, ami nagyon jól áll ezeknek a rövid, viszont katartikus 'zsebszimfóniáknak'. a zenekar egybeszokottnak hangzott és ez a jelenlétükön is látszódott. komolyan veszik a showbusinesst. persze, olyan tinédzseres, félszeg módon de komolyan. sokat játszottak a ritmussal (innen is üdvözlöm a dobost) és a gyors-lassú-gyors tempóváltásokkal. Greta is vidáman ringatta ide-oda a csípőjét és állt be rockisten-pózokba. 

  i'm sorry i'm hi let's go - énekli Greta az On the Lips-ben és talán ebben a sorban benne volt minden. az, hogy nem tudjuk mit akarunk még bocsánatot is kérünk, nem tudjuk a nevünket rendesen kimondani, elcsuklik a hangunk és csak rebegünk valamit helyette. aztán egy fél perc kínos csend után csak kibökjük, hogy gyerünk. mert ez az egyetlen amit még lehet. vagy már lehet.

  valahol a koncert közepén megkérdezte: ti hisztek a szerelemben? nem? nagyon helyes! aztán nevetett egyet. mintha az igazat mondta volna, mégis ott van mögötte az a nevetés, ami bizonbyosan nem egy pont és nem is felkiáltójel. talán egyik nyelv tipográfiájában sincs erre példa. valahogy engem a legnagyobb reménnyel töltött el. valahogy néha olyan megnyugtató bizonytalannak lenni. és talán ez a dolgunk és feladatunk jelenleg.

  az utolsó dal után kimentem cigizni a hajó oldalára és csak arra gondoltam, milyen jó lenne miden hétvégén egy ilyen Frankie-szanatórium.


  Gyöngyök, göröngyök - Az én 2017-em - 25 dal

  2013

  A nő az Isten

  Vámpírnők és kapitalizmus - Jenny Hval: Blood Bitch

  Gyöngyök, göröngyök - Az én 2017-em - 25 dal

  2016: Szív utcától az esőerdőig

  Persona és Árnyék, kéz a kézben

   2016   album   lista   elektronika   2017   off   zene   techno   house   rock   a38   katowice   világzene   pop   festival   albumlista   metal   koncert   indie   új 

  2017. december
  2017. augusztus
  2017. július
  2017. június
  2017. április
  2017. február
  2017. január